Osteopathie belooft beterschap bij migraine

06/09 2013 12:49

Werkt osteopathie bij migraine? “Ja”, zegt osteopaat Manuel van Tintelen, die er jarenlang onderzoek naar deed. “Maar mensen moeten eerst stoppen met het gebruik van triptanen en cafeïne.”

Manuel van Tintelen is Master of Science in Osteopathic Studies en verrichte jarenlang speurwerk en onderzoek naar osteopathie en migraine.

Al rond 2000 legde Van Tintelen de basis met een eigen praktijkonderzoek. Hiermee toonde hij aan dat osteopathie aanmerkelijke verbetering kan geven bij migraine. De aanvallen namen significant af, net als hun intensiteit. Daarnaast rapporteerden de deelnemers minder maag- en darmklachten, duizeligheid en pijn in armen en benen. Prettige ‘bijwerkingen’, zo gezegd.

De afgelopen jaren dook Van Tintelen in de wetenschappelijke ‘migraineliteratuur’. Dit literatuuronderzoek leidde niet tot geheel nieuwe inzichten. “Ik ben bevestigd in wat ik al dacht”, vertelt hij. “Mijn praktijkonderzoek is destijds in de publiciteit gekomen en daardoor heb ik veel mensen met migraine kunnen behandelen. Wat uit de literatuur naar voren komt, bevestigt wat ik al die jaren in mijn praktijk in Baars ben tegengekomen.”